Tips

Kost og Tænder

Sunde Valg for Stærke Tænder

Kost og Tænder

Der skal sunde og stærke tænder til for at kunne spise grønt og groft. Sunde og stærke tænder får man ved at holde dem fri for bakteriebelægninger, så man undgår caries (huller i tænderne), tandkødsbetændelse og paradentose (de løse tænders sygdom). Bakteriebelægninger dannes på tændernes overflade. En del bakterier bliver slidt af, når man spiser grønt og groft og bruger sine tænder.

Men i mellemrummene og ved tandkødsranden kan bakteriebelægningerne vokse sig tykke og kraftige, hvis man ikke er omhyggelig med tandbørste og tandtråd eller mellemrumsbørster. Der kan ikke gå hul i en helt ren tand, men spiser man hele tiden sukker og søde sager, er det svært at undgå.

Når bakteriebelægningerne har fået sukker fra fx søde mellemmåltider eller sodavand, danner bakterierne syre og andre affaldsstoffer, som kan give huller og paradentose. Har man først fået ondt i tænderne, ømt tandkød eller andre problemer i munden, kan det blive svært at spise den grove kost. Ømme gummer fra proteser, der ikke er tilpasset kan også være grunden til, at man undgår sund og grov kost.

Spiser man groft og grønt, er man mæt i længere tid, og så har man ikke lyst til de mange små, søde mellemmåltider, som kan skade tænderne, og som tager appetitten fra hovedmåltiderne.

Især for børn 

Når det gælder børn, er det de voksne, der har ansvaret for, at de får gode spisevaner. Og det er de voksnes ansvar, at børnene bevarer sunde tænder. Børn i dag får ikke bare mere slik, saft og sodavand end tidligere. Der er mere sukker, end man tror i mange af de ting, vi spiser og drikker. Især børn drikker store mængder af saft og sodavand, som tager appetitten fra hovedmåltiderne. Også børn påvirkes af reklamer, der forsøger at sælge slik som sunde mellemmåltider.

Kiks, rosiner og frugtpålæg indeholder ikke bare meget sukker, det sætter sig også let fast på tænderne, så der er syre i munden i meget lang tid. Små sukkerholdige frugtyoghurt og mælkesnitter og -barer indeholder også meget sukker og skal regnes som slik. 

At spise et godt og sundt måltid tager tid. Det kan tage tid at forberede maden, og det tager tid at tygge og spise den fiberholdige kost med grøntsager. Måltidet er et pusterum, hvor man lader op både fysisk og psykisk. Får man ikke lagt en god bund ved hovedmåltiderne, bliver man hurtigt sulten igen og forfalder let til at få lidt sødt for at stille sulten.

Mellemmåltider 

De fleste har behov for mellemmåltider – ikke mindst børn og ældre. Også til mellemmåltiderne skal vi have grønt og groft, så vi ikke bliver hurtigt sultne igen. Undersøgelser viser, at mellemmåltider er de måltider, der indeholder mest sukker.

Syge har et stort behov for mellemmåltider,  der er særligt næringsrige, så de hurtigere bliver raske. Spiser vi sukker som chokolade, sukkerholdig frugtyoghurt eller en mælkebar som mellemmåltid, får vi hurtigt energi, som vi til gengæld hurtigt får brugt – samtidig får bakterierne på tænderne sukker, så der kan komme huller. Man kommer let ind i en ond cirkel, hvor man har behov for noget sødt hele tiden, så man får stillet sulten. Men så har man også mistet appetitten til hovedmåltiderne.

Drikke

Kroppen består af mere end 80% vand, og vi har brug for flere liter om dagen. Drikker vi mælk, får vi kalk, fedt og vitaminer med i købet. Drikker vi sodavand og cola eller te/kaffe med sukker, får vi en masse sukker og tomme kalorier. Vand slukker tørsten og tager ikke den gode appetit. Hvis man drikker sodavand eller cola dagen lang, vil tænderne ligge badet i sukker, og der er stor risiko for huller i tænderne.

Slik og søde sager

Alle kan lide slik og søde sager ind imellem. Det er der intet problem i. Det skal bare ikke være hele tiden og erstatte den gode, sunde kost. Det kan være en idé at have særlige tidspunkter, hvor man slikker. Så bliver det noget, man kan glæde sig til og hygge sig med. Når man kun spiser slik og drikker sodavand og saft ved særlige lejligheder, kan man have god samvittighed, når blot man sørger for at få børstet tænderne ekstra grundigt, inden man går i seng.

Har du lyst til at spise sundt, er her de 7 kostråd:

Spis brød og gryn.

Spis frugt og mange grøntsager hver dag.

Spis kartofler, ris eller pasta hver dag.

Spis ofte fisk og fiskepålæg – vælg forskellige slags.

Vælg mælkeprodukter og ost med lavt fedtindhold.

Vælg kød og pålæg med lavt fedtindhold.

Brug kun lidt smør, margarine og olie – og spar i øvrigt på sukker og salt